The wood wide web© Jente Waerzeggers

The wood wide web

Marilou Dejans  (°1997, Luxemburg)
Sebastian Schaevers (°1998, Leuven)

gemengde materialen

Voor Habitat Festival slaan Sebastian Schaevers en Marilou Dejans de handen in elkaar. Sebastian fotografeert met een voorliefde voor extreme composities waarbij hij het brutale karakter van de natuur vastlegt. Marilou schildert met verf maar ook met stoffen en textiel die vrij spel krijgen in de ruimte. De installatie The wood wide web is een symbiose tussen hun beide praktijken. Door een verticaal spel van kleuren en texturen die doorschemeren, wordt de ruwe uitstraling van de beelden deels afgebroken. Deze gelaagde transparantie creëert een fictieve bescherming van de beelden en ontsluiert voorzichtig de organische oorsprong en de kwetsbaarheid van het onderwerp.

Centraal in deze installatie hangt een schilderij in olieverf van Marilou. Het is een tafereel dat verwijst naar de sociale verbondenheid van onze samenleving. Gaat het over generositeit of marginaliteit, overdaad of giftig individualisme? Net als bomen die binnen ons ecosysteem door een ondergronds schimmelnetwerk verbonden worden, voelen en communiceren wij met elkaar. Onze schijnbaar onzichtbare vernetwerking en sociale ladder bepaalt hoe wij bijvoorbeeld omgaan met de verspreiding van een virus of ecologische drama’s die zich reeds langer dan vandaag afspelen. Maar net als de natuur hebben wij elkaar nodig om te overleven en te zorgen voor de kostbare habitat die wij allemaal delen.  

︎ ︎ (Marilou)
      ︎ (Sebastian)Marilou Dejans won in 2019 de prijs voor Schilderkunst in haar afstudeerjaar aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. Haar werk is zowel abstract als representatief en bevat figuratieve elementen, schematische vormen en collagetechnieken.
Sebasian Schaevers werkt dan weer met video (als regisseur-cameraman) en fotografie, waarbij hij nieuwsgierig zijn omgeving in beeld brengt. Voor Habitat Festival slaan ze de handen in elkaar.