(on)Bewoond Eiland  & Josephine en Dirk

© Jente Waerzeggers

(on) Bewoond Eiland

Mieke Winters (°1996, Genk)

gemengde materialen


Mieke is gefascineerd door interactie, zowel met de toeschouwer als met de context. Elke sculptuur is de verpersoonlijking van een object of een handeling waarbij Mieke vertrekt vanuit typisch menselijke verlangens en behoeften. Mieke zet niet alleen in op de zorgende en troostende rol die kunst kan hebben maar ook op het belang van de fysieke ontmoeting met een kunstwerk en de zintuiglijke ervaring.

Speciaal voor Habitat heeft ze een opstelling ontworpen met platformen als visuele onderleggers op schaal van het grasveld. Herkenbare vormen en kleuren lokken de toeschouwer dichterbij en spelen in op de individuele huidhonger. Je ontmoet bijvoorbeeld een gele praatpaal, een hangende tiet die zichzelf vult met regenwater en een rollende struik, allemaal kunstwerken die je mag aanraken. Door deze sculpturen menselijke eigenschappen toe te kennen krijgen ze een eigenzinnig en tegelijk vertrouwd karakter. Onder het motto ‘please do touch’ nodigt Mieke iedereen uit om dit landschap van onbewoonde eilanden tijdelijk te bewonen.

︎ ︎

Josephine en Dirk

Mieke Winters (°1996, Genk)

gemengde materialen


Menselijke emoties en verlangens vormen het vertrekpunt van het werk van Mieke Winters. Ze zet in op de zorgende en troostende rol die kunst kan hebben maar ook op het belang van de fysieke ontmoeting met een kunstwerk en de zintuiglijke ervaring die daaruit voortvloeit.

Josephine & Dirk zijn twee carnavaleske hoofden die tot leven worden gewekt door gesnik en geschreeuw; geluidsfragmenten die Mieke op Youtube gevonden heeft onder de noemer  ‘woman crying’ en ‘mad man’. Door de publieke context letterlijk als speeltoneel te gebruiken vervaagt de grens tussen realiteit en schouwtoneel. De hoofden zijn uiteraard in scene gezet, maar instinctief roepen ze wel op tot reactie en menselijke betrokkenheid. Door de overdaad aan emotie kan het werk gelezen worden als een aanmoediging van de vrije expressie. Anderzijds is deze visuele vertaling ook een hint naar het stereotype denken en de objectivering van de mens.

︎ ︎Mieke Winters is dit jaar afgestudeerd als master beeldende kunst in Sint-Lukas Brussel. Kenmerkend is haar energiek en intuïtief creatieproces waarbij ze gevoelsmatig de huid van haar sculpturen modificeert om ze tot leven te wekken.

Door de sculpturen samen te plaatsen gaan ze met elkaar in dialoog en ontstaat er een tactiel landschap waarbij de toeschouwer vrijblijvend wordt uitgenodigd om toenadering te zoeken.