Zon en zonen© Jente Waerzeggers

Zon en zonen

Thuy Lê Thi Thu °Ho Chi Minh, Vietnam (1997)
woont in Brussel, werkt in Bac Art Lab Leuven

aluminium - hout - verfVoor Habitat heeft Thuy een nieuw werk gemaakt ‘Zon en zonen’ dat een visuele verbinding legt tussen beneden en boven, aarde en hemel, grond en dak. Het is een herwerking van een werk dat gemaakt werd voor de tentoonstelling ‘What my body knew and forgot to tell me’ in het Kunstenhuis in Harelbeke (voorjaar 2021) waarbij een verbinding ontstond tussen binnen en buiten, tussen huis en tuin.

De ogen van de zon schijnen een blik op zijn twee zonen, ze worden in het oog gehouden. De zonen zijn uit de zon gesneden, maar worden door de blik van de toeschouwer met elkaar verbonden. De kijker kijkt door de kijker naar wat bekeken wordt. Onze ogen kijken door ogen naar twee ogen. Deze ogen kijken terug door ogen naar onze ogen. Wie houdt wie in het oog? Oog in oog, zon in oog. Verblindend en bindend.

︎  ︎Thuy houdt ervan om in verschillende groottes en met verschillende materialen te werken en de toeschouwer actief te betrekken in haar werken. De meerlagigheid in haar werk zorgt tegelijkertijd voor verschillende mogelijke interpretaties, herkenning en verwarring.