Bunninboots & Hanging Figs© Jente Waerzeggers

Bunninboots en Hanging Figs

Zita van Snick °Malle (1999)

staal - papier maché - joint finisher - spraypaint

Zita gebruikt haar artistieke vrijheid om de thema's zoals het vrouwelijk lichaam, representatie en identiteit te normaliseren. Sinds het wegvallen van klassieke modellessen tijdens de eerste lockdown gebruikt Zita haar eigen lichaam als grootste inspiratiebron. Zelf beoefent ze paaldans wat haar toelaat om haar eigen bewegingen en grenzen te verkennen. Naast de autobiografische oorsprong schuilt er ook een brutaal karakter in haar beelden. Zita viert niet enkel de artistieke vrijheid maar ook in het algemeen het vrij uiten van het gemoed en het vrij zijn.

Op Habitat stelt Zita twee werken tentoon. Bunninboots is vooral een visuele vertaling van de vrije lichamelijke expressie die refereert aan het dierlijke instinct en beestachtige karakter dat in elk van ons schuilt. Schaamteloos en trots spreidt dit beeld zichzelf tentoon. Een aanmoediging voor iedereen die zorgeloos zichzelf wil zijn in deze nog steeds categoriserende samenleving.

Hanging Figs is een driedelig werk waarmee Zita eerder de fysieke grenzen opzoekt. Geïnspireerd op de lichtheid en gezwindheid van haar eigen lichaam is deze installatie een rechtstreekse verwijzing naar Shibari. Dit is een Japanse vorm van bondage waarbij een persoon op een kunstzinnige en erotische manier met touw wordt vastgebonden - rekening houdend met esthetische regels. Zita droomt ervan ooit beelden te maken die zo licht zijn zodat ze ermee kan dansen.

︎Zita van Snick is een jong Antwerps talent. Ze is volop bezig met het ontwikkelen van haar artistieke identiteit.

Het vrouwelijk lichaam speelt in al Zita’s werken een centrale rol. Met haar kunst wil ze bepaalde thema’s, waar nog steeds een taboe of negatieve connotatie rond hangt, normaliseren. Denk maar aan Shibari (bondage) en paaldans.