Frictie tussen jongeren en politie
© Pieter Geens - De Standaard


dinsdag 3 augustus - 19:30


met Mattias De Backer (KU Leuven), Ange ‘Amina’ Kaze (Belgian Network for Black Lives Matter), Yves Geyskens (politie Leuven), Yassine Boubout en Eveline Vandevelde (Stop ethnic profiling)


George Floyd, Mawda, Jozef Chovanec, La Boum, Extinction Rebellion, … Brutale politieoptredens (zowel tegenover individuen als tegenover (minderheids)groepen) komen bijna met de regelmaat van de klok in de media.

Jongeren (en zeker jongeren uit minderheidsgroepen) voelen zich vervreemd van de politie. Het afgelopen jaar zette die gespannen relatie enkel maar meer onder druk, soms met absurde kat-en-muisspelletjes tot gevolg.

Is er iets fundamenteel veranderd aan de manier waarop de politie te werk gaat? Of is vooral de media-aandacht hier rond toegenomen? Hoe zit het met representatie in het politiekorps? En hoe zorgen we ervoor dat de brokken weer gelijmd kunnen worden?
 


Mattias De Backer (KU Leuven)
Mattias De Backer is postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en de Université de Liège en pendelt tussen criminologie, sociologie en geografie. Hij behaalde een Master in de Filosofie (UGent) en Urban Studies (VUB), en een Doctoraat in de Criminologie (VUB).

Mattias werkt voornamelijk op het gebied van culturele en ruimtelijke criminologie, urban studies en sociale geografie en is geïnteresseerd in onderwerpen als openbare ruimte, stedelijke jongeren, deviantie, sociale controle, migratie en diversiteit, gender en intersectionaliteit, straatintimidatie en seksueel geweld, radicalisering en polarisatie, en is gepassioneerd over kwetsbare sociale groepen een stem geven door middel van participatief onderzoek.

Mattias is hoofdredacteur van het open-access tijdschrift Criminological Encounters, publiceerde de boeken Order and Conflict in Public Space (2016) en Radicalisering (2020) en artikelen in onder andere Space and Culture, Social and Cultural Geography, Emotion, Society and Space en Urban Environment.Eveline Vandevelde (Stop ethnic profiling)
Eveline Vandevelde werkt momenteel als campagnecoördinator en woordvoerder voor het platform ‘Stop etnisch profileren’. De campagne ‘Niet Normaal?! – Stop Etnisch Profileren’ verenigt zeven Belgische mensenrechten-, jeugdwerk- en anti-discriminatieorganisaties en activist Yassine Boubout tegen etnisch profileren door de Belgische politie.Yassine Boubout
Is onderzoeker, expert politionele zaken en activist.

︎Yves Geyskens (politie Leuven)
Yves is sinds 2004 werkzaam bij de Lokale Politie. Voordien werkte hij 13 jaar bij de Federale Politie / Rijkswacht. Loopbaan gestart als basiskader, doorgegroeid naar midden-, officieren- en hoger officierenkader.

Huidige functies:

Beleidsadviseur Politiezone Leuven
Functionaris van gegevensbescherming (Data Protection Officer) Politiezone Leuven
Docent in politieschool PIVO (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding)
Lid van de stuurgroep Leuven Restorative City
Trainer-referentiepersoon gemeenschapsgerichte politiezorg

Laatste relevante functies:

Diensthoofd wijkdienst
Diensthoofd Lokaal informatiekruispuntAnge ‘Amina’ Kaze
Amina is een 22-jarige singer songwriter, voormalige spokesperson van Belgian Network For Black Lives, radicale feminist, non-binair lgbtq+ activist, Pan-African, Filosofie student.