lgbtqia+ op school en in de jeugdbeweging


zaterdag 7 augustus - 18:00


met Maarten Loopmans (KU Leuven), Joren Houtevels (Mister Gay Belgium), Caroline Stroobants & Marieke Van Rintel (SPECTRUM Leuven) & Margot Gysbrechts (Out For The Win)


Ondanks hoopgevende signalen als de oprichting van Spectrum, de steeds toenemende (media)aandacht voor de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie en de tweede plaats van België op de jaarlijkse regenboogkaart van ILGA Europe, de Europese holebi- en transrechtenorganisatie, blijft er nog een lange weg te gaan naar maatschappelijke acceptatie van de lgbtq-gemeenschap - ook in België.

Wie denkt dat alle jongeren tolerant(er) zijn dan de generaties die ons voorafgingen, heeft het niet helemaal bij het rechte eind. Er speelt nog heel wat onder de waterlijn waar we ons niet altijd van bewust zijn. 9 op de 10 werd al slachtoffer van fysiek of verbaal geweld. Zwaar geweld met de dood tot gevolg blijft helaas ook geen uitzondering. Waarom blijft dit (ook onder jongeren) zo’n moeilijk topic? Welke rol is hier weggelegd voor scholen en andere sociale weefsels (zoals de schoolbanken, de sportclub en de jeugdbeweging)?Maarten Loopmans (KU Leuven)
Maarten Loopmans is een sociaal geograaf die onderzoek doet naar de relatie tussen ruimte en politiek. Daarbij onderzoekt hij onder meer de ruimtelijke politiek van identiteit en diversiteit en de relatie tussen stad en platteland. Marginalisering, discriminatie en de geografie van seksualiteit zijn belangrijke thema’s in zijn onderzoek.Caroline Stroobants en Marieke Van Rintel (SPECTRUM Leuven)
Caroline Stroobants is de co-voorzitter bij de LGBTQIA+ studentenvereniging Spectrum Leuven. Ze is actief binnen Spectrum sinds de opstart, en heeft reeds drie jaar verenigingswerk op de teller staan. Na het behalen van een bachelor diploma in sociaal werk, besefte ze dat het voor hun nog geen tijd was om het studentenleven te verlaten. Zo kwam ze terecht bij de master in Gender en Diversiteit aan de universiteit Gent. Als co-voorzitter is ze het boegbeeld van Spectrum, en verantwoordelijk voor de externe communicatie met andere verenigingen, het Vlaams-Brabants Regenbooghuis en andere overkoepelende organisaties.Joren Houtevels (Mister Gay Belgium)
De 21 jarige Joren Houtevels is Mister Gay Belgium 2020 en 2021. Als pas afgestudeerde leerkracht lager onderwijs zet hij zich in voor iedereen binnen de LGBTQI+ gemeenschap. Zijn focus thema’s zijn onderwijs en kindverstoting. Mister Gay Belgium zet zich al jaren in voor alle thema’s rond de LGBTQI+ gemeenschap, ook vandaag de dag is dit nog broodnodig. Dit bewijzen de vele haar acties tegen de LGBTQI+ gemeenschap, er is nog een enorm lange weg te gaan. En daar gaan Joren en de hele Mister Gay Belgium organisatie keihard voor!

︎ ︎Margot Gysbrechts (Out For The Win)
Margot (24 jaar) studeerde in de zomer af met een diploma internationale betrekkingen en diplomatie onder de arm. Tijdens de lockdown publiceerde ze haar eerste dichtbundel Hemelsblauw en wolkenwit over liefde, verdriet en verlies. Een dichtbundel over liefde, waarin elke lezer zichzelf kan herkennen. Ze is in haar vrije tijd woordvoerder bij Out For The Win waar ze vormingen en workshops geeft over LGBTQ+ in de sport. Daarnaast is ze altijd te vinden voor een nieuw engagement. Op zaterdagen vind je haar op een basketbalveld en anders achter haar schriften of met de neus in de boeken met een goed glas rode wijn.