Mentale weerbaarheid in moeilijke tijden


donderdag 5 augustus - 19:30


met Inez Germeys (KU Leuven), Jef ‘Eagl’ Willem & Nicolas Overmeire (Onbespreekbaar), Ruth De Nul (Projectverantwoordelijke OverKophuizen), Tibe Weyts (PACT3000), Luc Deneffe (De Wissel en Tejo Leuven) & Sarah Bekambo


In 2020 en 2021 was er heel wat aandacht voor mentale gezondheid. Het thema leek weer een stuk bespreekbaarder te worden “dankzij” de coronacrisis en de psychologische druk en spanning die deze op iedereen uitoefende. Psychologen waren regelmatig in het publieke debat om bij politici te ijveren voor menselijkheid of versoepelingen.

Ook bij jongeren leek het spreken over mentale kwetsbaarheid minder en minder taboe. Met dank aan nieuwe, invloedrijke (sociale) mediakanalen als Onbespreekbaar en Watwat. Toch waren de afgelopen maanden door afzondering, gecancelde plannen en gebrek aan perspectief niet makkelijk en waren jongeren vaak kop van Jut (zie ook: (kot)feestjes, samenscholingen en verwijten over egoïsme).

Nu, met een vaccinatiecampagne die op volle toeren draait, breekt de zon weer wat door de wolken. Toch is lang niet alles rozengeur en maneschijn. We spreken nu al over het “grotsyndroom” en vrezen tegelijkertijd dat de hardste mentale klappen nog moeten vallen.

Hoe komen we dit als jonge generatie weer te boven? Wordt alles dan weer zoals vroeger? Wat als we ons leven niet meer willen oppikken op de manier waarop het vroeger verliep?

Hoe ervaren eerstelijns hulpverleners dit? Wat is de rol van laagdrempelige psychologische hulpverlening. En jeugdwerkers?Inez Germeys (KU Leuven)


© Tim Dirven - De Morgen

Inez is psycholoog en hoogleraar Psychiatrie binnen het Center for Contextual Psychiatry aan KU Leuven. Zij doet voornamelijk onderzoek naar de interactie tussen de persoon en zijn omgeving bij het ontstaan van psychische klachten. Inez is ook expert in het gebruik van digitale technologie bij de behandeling van psychische aandoeningen.

Het voorbije jaar vestigde ze meermaals de aandacht op het mentale welzijn van mensen (en jongeren) tijdens de coronacrisis.Ruth De Nul
Ruth is de projectverantwoordelijke van OverKophuizen bij het agentschap Opgroeien.Sarah Bekambo© Isha Frateur

We verdenken Sarah ervan dat ze niet zoveel slaapt. Sarah is bijzonder actief in de cultuursector: zo zag je haar misschien aan het werk tijdens de voorstelling Paradise Now (1968 - 2018) bij een activiteit van Urban Woorden of BURn, als jongerenprogrammator bij 30cc of, recentelijk, als nieuwe toevoeging bij het team van deSingel. Daarnaast vind je Sarah regelmatig op het tennisterrein of bij de jeugdbeweging. Kortom: ze zit niet stil. Sarah is bevlogen en haar de spreekbuis van een generatie noemen, zou niet eens overdreven zijn. Tijdens de lockdown maakte ze een documentaire over hoe zij en haar leeftijdsgenoten de coronacrisis doormaakten. Ze is dan ook de geknipte persoon om dit gesprek in goede banen te leiden.

︎Jef ‘Eagl’ Willem en Nicolas Overmeire (Onbespreekbaar)


© ALLESKAPOTPHOTOGRAPHY

Podcast & platform van Nicolas Overmeire, Bram Steenbrugge & Jef Willem die mentale gezondheid wil

Onbespreekbaar droomt wakker te worden in een wereld waar kwetsbaarheid voor iedereen een kracht is.
Het is een wereld waar de echo van elkaar’s pijn omarmd wordt.
Dankzij oprechte, herkenbare en laagdrempelige communicatie wil Onbespreekbaar iedereen inspireren de beste versie van zichzelf te worden.

Mentale gezondheid is geen gimmick.
Het is de fundamentele bouwsteen waar iedereen op kan bouwen.

︎ ︎Thibe Weyts (PACT3000)
Wij zijn PACT 3000, de overkoepelende leerlingenraad van de Leuvense secundaire scholen. We bestaan uit leerlingen uit verschillende scholen die geëngageerd zijn om zich in te zetten voor de stem van elke Leuvense leerling.
Onze slogan luidt als volgt: Wij maken impact! We willen namelijk dat wij als leerlingen meer vertegenwoordigd raken bij het beleid op niveau van de stad. We vinden dat er nog te weinig inspraak is van de partij waarvoor al die regels uiteindelijk wel bedoeld zijn: wij, de leerlingen.

Daarom willen we impact creëren, zowel bij het beleid, maar ook bij de leerling zodat zij het gevoel hebben dat zij ook vertegenwoordigd worden. Dit jaar werkten we rond het thema mentaal welzijn en maakten we een rapport over onze enquête over mentaal welzijn.

︎Luc Deneffe
Luc is sinds 2003 directeur van De Wissel - een organisatie in de jeugd- en gezinszorg. Samen met Luc Witters richtte hij in 2019 Tejo Leuven op - binnen de schoot van Tejo Vlaanderen. Tejo biedt gratis therapeutische begeleiding aan jongeren van 10 tot 20 jaar. Als jongere kan je anoniem en onmiddelijk bij hen aankloppen (ook zonder afspraak) voor kortdurende begeleiding. Sinds de opstart in september 2019 vnden al 500 jongeren de weg naar het Tejo huis en engageerden 60 vrijwilligers zich om de boel daar draaiende te houden.

︎